fbpx

Tijdens mijn VA opleiding maakte ik kennis met de Pomodoro techniek. Deze techniek is zonder twijfel een klassieker, maar ik had er nog nooit van gehoord.

Ondanks dat ik goed gestructureerd kan werken en vaak in hyperfocus zit. Lees… ik klap ‘s ochtends mijn laptop open begin met werken en creëren. Een knorrende maag, donker wordende woonkamer en bedelende katten om mij heen herinneren mij opeens eraan dat ik non-stop heb zitten werken. Zijn er ook zeker dagen bij dat ik niet in de flow kom. Deze techniek biedt voor mij dan uitkomst.

Hoe zorgt een tomaat voor focus?
De Pomodoro techniek is zonder twijfel een klassieker, maar ik had er nog nooit van gehoord. In de jaren ‘80 is deze timemanagement techniek in het leven geroepen door de Italiaanse Francesco Cirillo. Doordat collega’s hem constant afleidden kreeg hij het niet voor elkaar zijn taken van die dag af te ronden. Hij zocht een manier om geconcentreerd te kunnen werken en om zijn collega’s duidelijk te maken dat hij niet gestoord wilde worden. In de keuken vond hij een timer die er toevallig uitzag als een tomaat (pomodoro). Hij stelde de timer in op 25 minuten, precies genoeg tijd om een taak af te krijgen en daarna even rust te nemen. Zijn collega’s zagen wanneer hij druk was en lieten hem met rust. De truc met de timer bleek te werken.

Hoe werkt het?

Stap 1: Prioriteer je to-do
Bekijk kritisch je to-do lijstje en je deel deze in van belangrijk naar minst belangrijk.

Stap 2: Schakel alle afleiding uit
Telefoon op vliegtuigmodus of misschien wel uit. Heb je geen internet nodig voor het uitvoeren van deze taak schakel dan vooral ook je wifi even uit.

Stap 3: Stel de timer in op 25 minuten
Neem de bovenste taak van je lijst, ga hiermee 25 minuten aan de slag. Respecteer de timer, blijf gedurende 25 minuten geconcentreerd bezig met deze taak en laat je niet afleiden.

Stap 4: Break
De timer is afgegaan, de 25 minuten zijn voorbij. Het mooiste is natuurlijk als je je taak in deze tijd hebt kunnen afronden. Is dit niet het geval, dan kun je de volgende 25 minuten er nog even mee aan de slag. Het allerbelangrijkste is om niet meteen door te gaan, maar om even een break te nemen van 3 tot 5 minuten. Dit is voldoende tijd om even je brein te resetten en daarna weer geconcentreerd verder te kunnen.
TIP! Laat gedurende deze break je social media nog even achterwege. Zo voorkom je dat je jezelf weer verliest.

Zo ga je door totdat je 4 Pomodoro’s afgerond hebt (2 uur werk).

Stap 5: Luchtje schepje
Als het goed is heb je nu 2 uur geconcentreerd gewerkt. Het is tijd om een wat langere pauze te nemen, 15 t0t 30 minuutjes. Even wat eten, kopje koffie, maar het liefst nog even een frisse neus halen.

Samengevat
1. Besluit welke taak je gaat doen
2. Stel de timer in op 25 minuten
3. Werk aan de gekozen taak totdat de wekker gaat
4. Neem een korte pauze
5. Na elke 4e Pomodoro neem je een langere pauze (15 tot 30 minuten)

Aan de slag
Wees gedisciplineerd met deze regels. Alleen dan kun je optimaal resultaat halen uit deze techniek. Kijk of de Pomodoro time-management techniek voor jou werkt en verbeter zo vanzelf ook je discipline, de kwaliteit van je werk, je inzicht, je voldoening, je focus, je planning, je resultaten, je structuur, je uitstelgedrag en je motivatie.

App voor op je telefoon
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.superelement.pomodoro&hl=en
IOS: https://apps.apple.com/us/app/focus-keeper/id867374917Deze notitie heb ik in 2 pomodoro’s geschreven 😉