fbpx

Moeiteloze concentratie waarin alles als vanzelf lijkt te gaan.

Oh jee, het is donderdag. Mijn belofte naar jullie, mijn volgers, is om iedere donderdag een waardevolle blog te plaatsen. Eerder deze week heb ik al een aantal keer een poging gedaan om iets te schrijven. Laptop open, Word opstarten en vervolgens 10 minuten naar een leeg scherm staren in de hoop dat er een onderwerp komt waarbij de woorden zo uit mijn vingers rollen. Yeahhhh… right… deze keer ging dit even niet. Oke, dan maar even mijn social media kanalen checken. Misschien doe ik inspiratie op door in te spelen op wat er momenteel leeft onder mijn volgers. Ik kijk op de klok en zie dat het ‘even checken’ van social media een uur van mijn tijd opgeslokt heeft. Arghhhhh… er stond nog meer op mijn To-Do lijstje, ik heb mij weer eens laten afleiden.

Herkenbaar?

De flow is niet op te roepen. Sterker nog op het moment dat je denkt dat je nu iets MOET creëren loop je vaak vast. Deadlines werken al helemaal niet mee aan het creatieve proces. Tja, hoe ga je dan te werk? In ieder geval niet zoals ik hierboven omschreven heb. Dat is gewoon zonde. Zonde van je tijd en het werkt ook nog eens demotiverend. Gelukkig is het ook niet mijn vaste werkwijze.

Ik deel graag met je wat voor mij de fijnste werkwijze is. Het creatieve brein laat zich niet echt sturen. Vaak komen de beste ideeën op een moment dat het verre van handig is. Tijdens het autorijden, ‘s nachts, in een gesprek, als ik op het paard zit en ga zo maar door. Je snapt het, die momenten dat je niet je laptop of notitieboekje bij de hand hebt. Gelukkig heb ik wel altijd mijn telefoon bij. Wunderlist is voor mij een hele fijne app, naast het feit dat dit geniaal werkt voor boodschappenlijstjes is het ook een superapp om even snel je idee op te schrijven.Als ik niet de mogelijkheid heb om te schrijven. Tijdens het auto- of paardrijden is dit niet het meest handige om te doen, dan spreek ik mijn dictafoon in. Op een later moment pak ik Wunderlist en/of mijn opname erbij en werk deze vervolgens uit.

Het allerbeste is natuurlijk als je meteen aan de slag kunt met je flow. Als ik voel dat ik beschik over die moeiteloze concentratie, waarin de ideeën en teksten als vanzelf uit mijn vingers komen rollen dan ga ik daar direct mee aan de slag. Ook als dit betekent dat ik mijn planning moet omgooien en indien dit natuurlijk mogelijk is. Ik stop pas als de flow afneemt, doorgaans heb ik dan meerdere content geproduceerd die ik opsla en zo op een later moment kan gebruiken.

Hoe ga jij te werk? Ik vind het leuk als je dit hieronder wilt delen.